Nieuwsbrief 20210606

In aanloop naar het VHMF-webinar op 10 juni (aanstaande donderdag), hierbij de VHMF-nieuwsbrief.

CAO-overleg hervat

Deze week maandag 7 juni, wordt het overleg voor een nieuwe CAO (de oude liep tot 1 januari jongstleden) hervat. De onderhandelingen waren door de bonden afgebroken omdat zij het loonbod – 1% voor 12 maanden – te laag vonden.

De werkgever heeft aangegeven maandag een totaalbod op tafel te leggen, dat naast loon dus ook andere elementen bevat zoals hybride werken.

De CMHF gaat woensdag 9 juni a.s. van 16.00 - 17.00 uur met haar leden in gesprek in een webinar over de laatste stand van zaken. Je kunt je opgeven voor dit webinar bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., onder vermelding van jouw naam en "VHMF".

VHMF Webinar 10 juni

Het webinar heeft als titel: “Op weg naar de beste Belastingdienst voor Nederland! Terug naar de essentie: professioneel & dienstverlenend.” Deelnemers zijn onder andere Richard Happé, Esther de Leeuw, Jos de Blieck en DG Belastingdienst Peter Smink. Het staat onder leiding van Susanne Overes. Onze leden bij de Belastingdienst hebben deze week van onze baas een folder ontvangen over dit onderwerp, dus er is gespreksstof genoeg!

Je kunt je vast voorbereiden op het webinar door de laatste Informatief (klik hier) door te nemen.

Dan maken we maar meteen van de gelegenheid gebruik om jullie te wijzen op het artikel op de website van de VHMF over het webinar (klik hier). Daarin staan nog een aantal interessante films die gemaakt zijn ter onderbouwing van en inspiratie voor het webinar en die je eigenlijk gezien zou moeten hebben.

De inschrijvingen stromen binnen, maar je kunt je nog inschrijven voor het webinar via de site van WebCast (klik hier). Je mag deze link ook delen met mensen in jouw eigen netwerk. Het bestuur kijkt met jullie uit naar het webinar!

De verdwenen grens

Van lokale omroep RTV Slingeland een serietje op Youtube over de grens. Met Douane-ambtenaar Jan Kingma. Een leuke inkijk, ook in het ambtelijke leven van de jaren zestig. Er zijn meerdere delen (klik hier om het te bekijken)   

Het Bestuur van de VHMF

Nieuwsbrief 20210526

Geachte leden,

Ter voorbereiding op het webinar van 10 juni, ontvang je deze week de nieuwe Informatief.

 

Webinar 10 juni

Het webinar krijgt als titel: “Op weg naar de beste Belastingdienst voor Nederland! Terug naar de essentie: professioneel & dienstverlenend.” Deelnemers zijn onder andere Richard Happé, Esther de Leeuw, Jos de Blieck en DG Belastingdienst Peter Smink. Het staat onder leiding van Susanne Overes.

Je kunt je nog inschrijven voor het webinar via de site van WebCast. Het bestuur kijkt met jullie uit naar het webinar!

 

Nieuwe Informatief

In deze Informatief tref je onder andere een interview (klik hier) aan met voormalig staatssecretaris van Financiën Steven van Eijck. Van Eijck vond het interview zo geslaagd dat hij het vandaag heeft gebruikt om zijn brief van deze week aan de Informateur te ondersteunen.

Hulde aan de interviewers uit de symposiumcommissie en een mooie opsteker voor de VHMF! De interessante brief van Steven van Eijck kun je hier lezen (klik hier ).

 

Wat moet er gebeuren voor een betere Belastingdienst

Wat nodig is voor een betere Belastingdienst kan volgens het bestuur van de VHMF als volgt worden samengevat:

  1. Vertrouwen binnen de Belastingdienst geeft vertrouwen in de Belastingdienst;
  2. Geef de Belastingdienst de kans de burger te ontzorgen, door eenvoudiger wetgeving, die aansluit bij de verantwoordelijkheid die de burger aankan;
  3. De overheid is net zo transparant als hij van de burger verwacht en is gericht op de lange termijn.

Zie voor een meer uitgebreide toelichting op deze punten ons manifest op www.vhmf.nl. (klik hier)

Het Bestuur van de VHMF

Paul Soomers

Secretaris VHMF

Nieuwsbrief 20210715

Geachte leden,

Factuur contributie

Vorige week zijn de facturen voor het lidmaatschap van de VHMF verstuurd. Dat is misschien wat laat, wat werd veroorzaakt door onze overgang naar een nieuw administratiesysteem (voor de kenners: Conscribo). Volgend jaar sturen we de factuur in januari, zo is het voornemen!

Overigens: sinds 2020 versturen we ook facturen naar actieve leden die via inhouding op het salaris betalen. Dat lijkt wat dubbel en kan dus verwarring oproepen. Een factuur bleek door onze leden te worden gevraagd omdat P Direkt dit nodig acht bij de aanvraag om de contributie van de VHMF onder IKB te brengen. Zoals op de factuur vermeld: betaal je al via inhouding, dan is de factuur enkel bedoeld om het als bewijs van lidmaatschap te kunnen uploaden indien dat P Direkt dat vraagt.

Verslag webinar “Op weg naar ‘de beste Belastingdienst voor Nederland’, Terug naar de essentie: Professioneel & Dienstverlenend”

Op 10 juni 2021 vond het VHMF-webinar “Op weg naar ‘de beste Belastingdienst voor Nederland” plaats. Deelnemers waren Richard Happé, Esther de Leeuw, Jos de Blieck en Peter Smink. Het stond onder leiding van Susanne Overes. Meer dan 700 kijkers deden mee! In het Weekblad Fiscaal Recht (klik hier voor WFR) stond al een verslag, maar op onze website staat inmiddels een wat uitgebreider verslag van het succesvolle webinar (klik hier).

Goed werk programma met Stichting Beroepseer

Deze zomer hoort u meer over het Goed werk programma dat de VHMF in samenwerking met de stichting Beroepseer gaat opzetten bij de Belastingdienst. Mocht je alvast meer willen weten over een Goed werk-programma, dan kun je er meer over vinden op de site van de stichting Beroepseer. (klik hier).

Kunstcollectie Fred Hoek

Eind 2020 overleed op 92-jarige leeftijd ons lid Fred (F.H.) Hoek. Fred was een kunstliefhebber en verzamelaar. Er staat een kunstveiling van zijn collectie gepland in de nazomer/herfst. Wellicht zijn er VHMF-leden die hem nog gekend hebben en hier mogelijk interesse voor hebben? Zie The 'Zeelandia' collection Hessink's Auctions (klik hier

Vertrek Iris Vestjens als bestuurslid

Iris heeft een functie aanvaard als secretaris van de commissie advisering Ontheffing Geheimhoudingsplicht Fiscale Integriteit. Deze commissie is er mede dankzij de inzet van onze CMHF-vertegenwoordigers gekomen en is ontstaan vanuit de noodzaak om voor werkgever en werknemers duidelijkheid te scheppen op het snijvlak van fiscale integriteit en privacy. De commissie adviseert de Staatssecretaris van Financiën over verzoeken van belastinginspecteurs om ontheffing van de fiscale geheimhoudingsplicht in het kader van fiscale integriteit. Helaas houdt dit in dat Iris geen bestuurslid meer kan zijn van de VHMF. Het bestuur dankt haar voor haar harde werk en voor de toewijding waarmee ze haar taak binnen het bestuur, de begeleiding van collega’s bij een (mogelijk) arbeidsconflict, heeft verricht. Bedankt Iris!

Vacature bestuursleden

De VHMF is, zie ook het vorige punt van deze nieuwsbrief, op zoek naar ondersteuning. Van bestuursleden, en in het bijzonder een penningmeester, maar wellicht ook op andere wijze. Wil je bijdragen aan de vereniging? Laat dan van je horen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vanwege de samenstelling van het bestuur, nodigen we vrouwelijke kandidaten van harte uit zich te melden, maar uiteraard is iedereen welkom. .

 

Het Bestuur van de VHMF

Paul Soomers

Secretaris VHMF

Nieuwsbrief 20210519

Geachte leden,

In deze nieuwsbrief:

  • Aangifte tegen collega’s
  • Wat moet er gebeuren voor een betere Belastingdienst
  • 2023: de VHMF bestaat 150 jaar!
  • Webinar 10 juni 2021 Webinar “Op weg naar ‘de beste Belastingdienst voor Nederland’, Terug naar de essentie: Professioneel & Dienstverlenend”

Ook treft u de vacature voor een bestuurslid en de aankondiging van de nieuwe Informatief aan. Daarnaast nog een oproep in het kader van ons 150-jarig bestaan.

Aangifte tegen collega’s?

De “aangifte tegen de Belastingdienst” blijft een open wond. Dat merkt het bestuur ook aan de reacties op het bericht dat tegen collega’s persoonlijk aangifte is gedaan wegens knevelarij. Het bestuur van de VHMF is blij met reactie van onze werkgever, die deze collega’s steunt - zie ook het bericht op de Beeldkrant van de wnd. Algemeen Directeur MKB. Juist voor dit soort situaties zijn door de vakbonden afspraken gemaakt over de steun die de werkgever, juist ook in praktische zin, zal geven. Uit een aantal reacties die het bestuur bereiken blijkt dat het de politieke leiding wordt aangerekend dat door de aangifte tegen de Belastingdienst de deur is opengezet voor dit soort drukmiddelen, waarmee ook in lopende procedures collega’s worden geconfronteerd. Het bestuur hoort ook dat dat een deel van onze leden zich nog steeds in de steek gelaten voelt door onze politieke leiding. Onze CMHF-vertegenwoordigers zijn regelmatig in gesprek met de leiding om hier begrip voor te krijgen.

Wat moet er gebeuren voor een betere Belastingdienst

Wat nodig is voor een betere Belastingdienst kan volgens het bestuur van de VHMF als volgt worden samengevat:

  1. Vertrouwen binnen de Belastingdienst geeft vertrouwen in de Belastingdienst;
  2. Geef de Belastingdienst de kans de burger te ontzorgen, door eenvoudiger wetgeving, die aansluit bij de verantwoordelijkheid die de burger aankan;
  3. De overheid is net zo transparant als hij van de burger verwacht en is gericht op de lange termijn.

Zie voor een meer uitgebreide toelichting op deze punten ons manifest op www.vhmf.nl.

2023: de VHMF bestaat 150 jaar!

In één van onze vorige nieuwsbrieven heeft het bestuur vooruitgekeken naar het 150-jarig bestaan van de vereniging en gemeld te overwegen een Lustrumcommissie in te stellen. Een aantal mensen heeft zich intussen aangemeld voor deze commissie. Zij zijn aan de slag gegaan en inmiddels heeft een eerste (virtuele) brainstormbijeenkomst plaatsgevonden. Maar ... mocht u ook nog ideeën voor het lustrum hebben, mail deze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Webinar 10 juni 2021 “Op weg naar ‘de beste Belastingdienst voor Nederland’, Terug naar de essentie: Professioneel & Dienstverlenend”

Je kunt je – als lid – nu al inschrijven voor het 2e interactieve webinar van de VHMF. Directeur-generaal Peter Smink, kwartiermaker en plaatsvervangend directeur-generaal Jos de Blieck, directeur Klantinteractie & Services Esther de Leeuw en gerenommeerd fiscaal wetenschapper Richard Happé gaan online tijdens dit webinar graag met je in gesprek over hoe we samen de Belastingdienst kunnen verbeteren. Deelnemers kunnen via de chat vragen stellen aan de sprekers.

Meld je nu al aan op de site van Webcast (klik hier). Je ontvangt na aanmelding een agenda-uitnodiging in je mail, met daarin de link naar het webinar en een wachtwoord.

Binnenkort in de brievenbus: de nieuwe Informatief

In Informatief nummer 98 kun je je alvast inlezen op het webinar van 10 juni. Ook treft u het verslag aan van de “getrapte” ALV van januari.

Vacature bestuursleden

De VHMF is op zoek naar ondersteuning. Van bestuursleden, en in het bijzonder een penningmeester, maar wellicht ook op andere wijze. Wil je bijdragen aan de vereniging? Laat dan van je horen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vanwege de samenstelling van het bestuur, nodigen we vrouwelijke kandidaten van harte uit zich te melden, maar uiteraard is iedereen welkom.

Het Bestuur van de VHMF

Paul Soomers

Secretaris VHMF

Nieuwsbrief 20211006

Beste leden,

Het bestuur van de VHMF hoopt dat je een goede vakantie hebt gehad en dat je er klaar voor bent om weer fysiek naar kantoor te mogen gaan. Daarom de eerste nieuwsbrief na de zomervakantie, waarbij we beginnen met nieuws van onze CMHF-vertegenwoordigers.

In deze nieuwsbrief:
- vertegenwoordigers bonden praten met Tweede Kamercommissie Financiën;
- CAO-onderhandelingen hervat;
- ALV en symposium op 18 november: “Save the date”.

Vertegenwoordigers bonden praten met Tweede Kamercommissie Financiën

In april dit jaar zijn de vier bonden bij Financiën voor het eerst naar buiten gegaan met de oproep “rust, ruimte, regelmaat” voor alle medewerkers bij het Ministerie van Financiën. Deze oproep was verzonden naar de media en opgepakt onder andere door Het Financieele Dagblad en het 20-uur journaal van de NOS op 16 april 2021. Nu in september was het tijd om in gesprek te gaan met de politiek. Op 14 september zijn de vier bonden in gesprek gegaan met de commissie voor Financiën van de Tweede Kamer. Dat is een vaste commissie van ongeveer 30 Kamerleden die zich specifiek bezighoudt met de dossiers en onderwerpen die het Ministerie van Financiën aangaan. Bij het gesprek waren commissieleden van verschillende politieke partijen aanwezig, zoals de VVD, PvdA, D66, GroenLinks, SP en BIJ1.

CAO-onderhandelingen hervat

Op 7 juni heeft de werkgever Rijk een bod gedaan voor een nieuwe cao. Het bod heeft onder de rijksambtenaren tot veel, overwegend negatieve, reacties geleid. Deze reacties zijn zowel geuit via het Rijksportaal als via berichten gericht aan de bonden.
Als reactie op het bod van de werkgever Rijk gaven de vakbonden aan een te grote kloof te zien tussen wat de werkgever Rijk zijn medewerkers te bieden had en wat de rijksambtenaren van hun werkgever verwachten. Dit was voor de bonden reden om de onderhandelingen te staken.
De afgelopen periode hebben de bonden en de werkgever gebruikt om deze kloof te verkleinen. Dit heeft er toe geleid dat de werkgever en de vakbonden op dit moment voldoende basis zien om inhoudelijk over een nieuwe cao te gaan onderhandelen. Er is besloten om woensdag 29 september de cao-onderhandelingen te hervatten.

Aanmelden voor de verschillende CMHF-nieuwsbrieven kan via Aanmeldingsformulier (email-provider.nl)

ALV en symposium op 18 november: “Save the date”

Op 18 november 2021 organiseert de VHMF haar jaarvergadering en symposium in de Jaarbeurs in Utrecht. Het symposium draagt de titel: “DATA: GOUD OF FOUT? Groen-Blauwe ontwikkelingen”. Meer over het symposium kun u lezen in de komende Informatief, die eind oktober op uw mat valt. De stukken voor de jaarvergadering zullen elektronisch worden verzonden. Het bestuur van de VHMF is verheugd dat deze dag weer in de vorm van een fysieke bijeenkomst kan plaatsvinden. Omdat we elkaar zo lang niet “live” hebben kunnen ontmoeten, zal iets meer tijd worden ingeruimd voor het sociale deel van de bijeenkomst. Dat alles betekent echter wel dat alle aanwezigen zich dienen te houden aan de dan geldende Corona-regels van de Jaarbeurs (incl. Corona-check app en identiteitsbewijs).

 

Het Bestuur van de VHMF

Paul Soomers

Secretaris VHMF