Symposium 2013

symposium2013

SYMPOSIUM VHMF

Focus op Fiscale Fenomenen

Belastingdienst en belastingheffing als afspiegeling van de maatschappij

11 APRIL 2013 - 13u00 - IRENEZAAL JAARBEURS UTRECHT



Het jaarlijkse symposium van de VHMF vindt plaats op donderdag 11 april 2013 in de Irenezaal van de Jaarbeurs te Utrecht.

Het thema van het symposium:

Focus op Fiscale Fenomenen

Belastingdienst en belastingheffing als afspiegeling van de maatschappij


Van een in zichzelf gekeerde overheidsorganisatie heeft de Belastingdienst zich ontwikkeld tot een dienst die midden in de samenleving staat. Mede dankzij nieuwe taken als ‘Toeslagen’ is het besef gegroeid dat dienstbaarheid aan burgers en bedrijven – ook wel aangeduid als ‘klanten’ – voorop dient te staan. Om die taak goed te kunnen uitoefenen moet de Belastingdienst inzicht hebben in wat er leeft in de maatschappij. We zien trends als globalisering, digitalisering, individualisering en vergrijzing het beeld bepalen. Van daaruit ontwikkelen zich fenomenen met fiscale gevolgen.

Vandaag richten we de focus op die fiscale fenomenen. Hoe kunnen we de vertaalslag maken van wat in de samenleving gebeurt naar organisatie en werkwijze van de Belastingdienst? Zijn daarbij de aloude fiscale rechtsbeginselen nog van kracht en bruikbaar? En hoe zit het met de 3 D’s en 3 R-en? Het speelveld is breed, maar wordt overzichtelijker als we in gedachten houden dat de Belastingdienst en de belastingheffing een weerspiegeling zijn van wat in de maatschappij gebeurt.

De voorzitter van de SER en de Nationale ombudsman belichten ieder vanuit het eigen perspectief welke trends en fenomenen zij bepalend vinden. Leo Stevens treedt niet alleen op als dagvoorzitter, maar geeft ook op zijn kenmerkende, pakkende wijze zijn kijk op wat die trends en fenomenen betekenen voor belastingheffing en Belastingdienst. De Algemeen Directeur Belastingen, Hans Blokpoel, zoomt in op de manier waarop de Belastingdienst inspeelt op deze fenomenen. En daarmee is de weg geëffend voor de discussie met de deelnemers. Die discussie is mede voorbereid door een aantal enthousiaste jonge collega’s met een eigentijdse kijk op de dienst.