Nieuwsbrief 20200417

 

 

VERENIGING VAN HOGERE AMBTENAREN BIJ HET MINISTERIE VAN FINANCIEN

 

           

 

Geachte leden,

Het belang van rechtsstatelijkheid
De Toeslagen-affaire heeft het belang van een rechtsstatelijke houding van de overheid opnieuw benadrukt. Juist ook in de COVID19-crises moet belang van rechtsstatelijk optreden van de overheid niet (weer) uit het oog worden verloren.

In zijn essay Voorbij boos en achteloos. Rechtsstatelijk besef als kompas voor overheid en burger[1], schrijft Hans Wilmink dat we voor de coronacrisis hadden te maken hadden met een toenemend aantal boze burgers die zich verzetten tegen achteloze overheden en medeburgers. De crisis heeft de kaarten opeens geheel anders geschud. Overheden en burgers zijn nu gedwongen te zoeken naar een optimaal samenspel. We herontdekken zo hoe belangrijk rechtsstatelijk besef is, voorbij boos en achteloos.

In dit boek brengt Hans Wilmink dat kostbare besef op toegankelijke wijze in kaart aan de hand van vijf B’s: behartigen van het publiek belang; beschermen van kwetsbare burgers; bestrijden van onveiligheid; beschaven om verschillen te aanvaarden; bevrijden om het leven naar eigen inzicht in te richten. Het is steeds een kwestie van de verschillen – tussen culturen, belangen, opvattingen – zo goed mogelijk met elkaar in balans brengen. Dat zal nooit tot ieders tevredenheid gebeuren, en dus vergt het van alle betrokkenen een behoorlijk incasseringsvermogen en een open mind.

Rechtsstatelijk besef biedt goede kansen op een leefbare samenleving die voortdurend invulling geeft aan vrijheid, rechtvaardigheid, rechtszekerheid, rechtsgelijkheid, empathie en medemenselijkheid. Dit essay wil het rechtsstatelijk besef binnen de overheid en de samenleving versterken en inspiratie bieden om deze beweging te verbreden en te versnellen.

De VHMF verloot vijftien exemplaren van dit essay onder de leden . Heeft u belangstelling voor het essay, stuurt u dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De vijftien beschikbare exemplaren worden verloot onder de inzenders. De inzendtermijn sluit op 23 april 2020 om 0.00h.

Over schrijven gesproken: deze week heeft u de nieuwe Informatief ontvangen, samengesteld door de Symposiumcommissie. Hoewel ons symposium is uitgesteld tot 27 oktober, heeft de VHMF gemeend dat het goed is de Informatief, geschreven ter voorbereiding van het symposium, alvast aan u te versturen. Ook de Informatief geeft materiaal te over om nadenken over het functioneren van onze Dienst, nu en in de toekomst. [klik hier voor de digitale versie ]

2023: de VHMF bestaat 150 jaar!
In 2023 bestaat de VHMF (gerekend vanaf de oprichting van onze oudste rechtsvoorgangers, de Koninklijke Broederschap van Ontvangers, in 1873) 150 jaar! Het bestuur van de VHMF denkt na over hoe bij dit heuglijke feit stil te staan en overweegt een jubileumcommissie in te stellen. Heeft u daarover ideeën of wilt u zich aanmelden voor deze commissie, dan kunt u dat mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

IKB en vakbondscontributie
Eén van de wijzigingen in de vorig jaar afgesloten CAO is de overstap van IKAP naar IKB. Ook onder IKB is het echter mogelijk de contributie van de VHMF bruto uitgekeerd te krijgen. Dit werkt wel iets anders dan eerder. De VHMF helpt u met een duidelijke handleiding [klik hier ].

Het bestuur van de VHMF wenst u een goede gezondheid!

Paul Soomers

Secretaris VHMF

 

      

 [1]Hans Wilmink, Voorbij boos en achteloos. Rechtsstatelijk besef als kompas voor overheid en burger kost 15,00 euro en is te bestellen in de webshop van Stichting Beroepseer [klik hier ].