Nieuwsbrief 20190614

 

 

VERENIGING VAN HOGERE AMBTENAREN BIJ HET MINISTERIE VAN FINANCIEN

 

           

 

Beste leden,

Het bestuur van de VHMF vraagt u om in te stemmen met het CMHF-advies om akkoord te gaan met het recent voorgestelde pensioenakkoord.

Dit betekent dat er over het pensioenstelsel verder onderhandeld gaat worden langs de lijnen van dit pensioenakkoord. De teksten vind u op de website van de VCP [klik hier]. Daar vindt u ook een Q&A mbt dit pensioenakkoord. [klik hier]

Dit akkoord levert een afspraak om door te onderhandelen over een nieuw pensioenstelsel, een minder snelle stijging van de AOW-leeftijd en een structurele afspraak dat een jaar meer levensverwachting slechts acht maanden later AOW betekent. Daarnaast zijn er nog afspraken gemaakt over twee maatschappelijk zeer relevante onderwerpen, te weten de zware beroepen en een AOV voor zzp-ers.

Klik hier voor de toelichting van de CMHF aan bij het pensioenakkoord.

Gevolgen van de uitkomst Commissie Dijsselbloem
De uitkomsten van de Commissie Dijsselbloem leiden vanaf 2021 nog meer naar het einde van het huidige stelsel. De rekenrente wordt nog lager, dit leidt een lagere dekkingsgraad (+/- 2,5%). Kortingen zijn dan onvermijdbaar. De berekening van de huidige premie is volgens deze commissie niet meer aanvaardbaar. Dit zal gaan leiden tot zeer hoge pensioenpremies of veel lagere aanspraken. We moeten dus zo snel mogelijk naar een nieuw stelsel.
Er is in het pensioenakkoord afgesproken dat er in de stuurgroep voor een nieuw stelsel met de uitkomsten van deze commissie rekening wordt gehouden. Dit betekent dat we het risico lopen dat we ook in het nieuwe contract met de nog lagere rekenrente en grote premieverhogingen geconfronteerd worden.
Ofschoon de VCP en de CMHF niet met alle uitgangspunten van het voorgestelde nieuwe contract even gelukkig waren willen zij toch door op de voorgestelde weg en zien beide centrales in de duidelijk opgeschreven te behalen resultaten voldoende garanties om daar waar nodig de uitgangspunten bij te stellen, om zo te komen naar een stelsel waarin een reëel indexatieperspectief aanwezig is en de premies op een aanvaardbaar niveau vastgesteld kunnen worden.

Zie ook onderstaande reactie van de CMHF:
“Graag informeren wij u dat zojuist - in lijn met onze VCP-reactie gisteren op het rapport Dijsselbloem - FNV en VNO gezamenlijk onderstaande reactie naar buiten hebben gebracht waarin zij aangegeven dat er opnieuw advies zal worden gevraagd in 2020 aan een onafhankelijke commissie om te kijken naar de rekenregels. Gisteren gaf de VCP al aan dat in de stuurgroep voor het behalen van de doelen ook passende rekenregels moeten worden besproken als middel. Deze eis sluit daar mooi op aan.
Gerrit van de Kamp, vice voorzitter”

Op 17 juni moet de VHMF de CMHF laten weten of de VHMF voor of tegen het akkoord stemt. Deze stemming sluit daarom op 16 juni 23u59.

U kunt u mening kenbaar maken door op één van de onderstaande knoppen te klikken. U hoeft dan in uw emailprogramma alleen maar op verzenden te klikken om de mail te versturen.

Lukt dat niet, stuur dan een (lege) email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Het Bestuur van de VHMF

Paul Soomers

Secretaris VHMF