Nieuwsbrief 20221028

In deze nieuwsbrief een stukje over Box 3 in de media, nogmaals aandacht voor de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening. Ook aandacht voor de brief over de keuze tussen PAS of extra IKB-uren. Bovendien is er het eerste stuk van de Commissie Wetgeving en wordt de nieuwe Informatief aangekondigd.

Box 3 in de media
In de Telegraaf van woensdagmorgen wordt een Belastingadviseur van Grant Thornton geciteerd naar aanleiding van de oproep van de Bond van Belastingbetalers en de Consumentenbond om een bezwaarschrift in te dienen om zodoende compensatie te krijgen voor de achteraf te hoge Box 3-heffing over jaren waarin burgers geen bezwaar gemaakt hebben. Dit deel van het stuk luidt als volgt:
“Belastingadviseur Cor Overduin van Grant Thornton vindt het ongelooflijk: ,,Het is toch bizar dat de Belastingdienst jarenlang belastinggeld heeft geïnd waar het geen recht op heeft, en dat niet hoeft terug te betalen. Dat moet je andersom eens doen. Het gaat om €4,1 miljard dat ze hebben gestolen van ruim een miljoen onwetende spaarders."
Het bestuur van de VHMF werpt de beschuldiging dat zou zijn “gestolen” door de Belastingdienst verre van zich. De Belastingdienst heeft de wettelijk vastgestelde regels uitgevoerd zoals zij op dat moment golden. De regels omtrent Box 3 zijn immers bij wet, dus door onze democratisch gekozen volksvertegenwoordigers, vastgesteld. Ook voor de regels omtrent bezwaar, ambtshalve verminderingen en het definitief vaststaan van aanslagen geldt dat.
De vraag om compensatie voor Box 3 zonder eerder bezwaar is daarmee een politieke vraag en geen vraag voor de Belastingdienst. De inzet van de Belastingdienst is uiteindelijk een politieke beslissing; waarvan de gevolgen duidelijk moeten zijn.

Parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening
In onze vorige nieuwsbrief werd de oproep van SG Bas van den Dungen besproken om informatie aan te leveren aan de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening. We begrijpen de wens om zo volledig mogelijk te zijn, we begrijpen ook de zorgen van een aantal leden die vragen hebben gesteld over hun sociale veiligheid, privacy en geheimhoudingsplicht.

Inmiddels zijn door onze vertegenwoordigers van de CMHF vragen gesteld aan de SG. De antwoorden op deze vragen zouden verduidelijking moeten brengen. Als je twijfelt of meer wilt weten neem dan alvast contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

IKB en PAS-regeling veranderen
Marion Karemaker functioneert als sparring partner voor de VHMF-leden die door de bepalingen in de nieuwe CAO vóór 1 januari 2023 moeten beslissen of ze gebruik willen maken van het overgangsrecht voor de PAS-regeling. Het blijft je eigen afweging om al of niet te kiezen voor het overgangsrecht, maar als je je er goed in verdiept hebt kan Marion je afwegingen nog eens met je doorlopen.

Inmiddels hebben alle belanghebbenden, dus ook veel van onze leden, de brief van onze werkgever over IKB en PAS ontvangen. Uit de gesprekken die Marion Karemaker met leden voert over dit onderwerp, ter ondersteuning van die deze keuze, blijkt dat de optie van deeltijdpensioen bij het ABP vaak niet wordt meegenomen in de overweging. Op de website van het ABP staat hier een mooie keuzemodule voor. Het bestuur van de VHMF raadt daarom aan ook deze mogelijkheid mee te nemen in de overwegingen bij de aanstaande keuze.

Commissie wetgeving over DEBRA
Onze nieuwe commissie Wetgeving heeft haar eerste stuk het daglicht doen zien. U kunt dit stuk, over DEBRA, hier nalezen. [klik hier]

Informatief 101
Begin volgende week valt Informatief 101 bij je in de bus. De nieuwe redacteur, Theo Kaspers, heeft er een mooi exemplaar van gemaakt.