Nieuwsbrief 20231218

In deze laatste nieuwsbrief van 2023 :
- nieuws over het Liber Amicorum;
- nieuws over ZZP’ers bij Financiën;
- succesvolle eindejaar ledenwerfactie;
- kerstwens

Liber Amicorum “Richtige Heffing”: voorlopig “uitverkocht”
Eerder informeerden we je over het Liber Amicorum “Richtige Heffing”, dat is verschenen in het kader van het 150-jarig bestaan van de VHMF. Het boek is nog steeds te downloaden vanaf https://vhmf.nl, maar de fysieke exemplaren zijn “uitverkocht”. Het bestuur van de VHMF is blij met het succes van het boek, dat inmiddels al een aantal malen geciteerd is in de vakliteratuur. Daarom heeft het bestuur besloten om opdracht te geven voor een tweede druk, die waarschijnlijk rond 1 februari beschikbaar zal zijn.
Je bestelling voor het fysieke boek komt op een wachtlijst, maar aarzel niet. Zie: https://ghitc.online/boek-150-jaar.html

ZZP bij Financiën
Mede dankzij onze vertegenwoordigers van CMHF Overheid in het Departementaal Georganiseerd Overleg (DGO) wordt een begin gemaakt met het normaliseren van de arbeidsverhoudingen van ZZP’ers bij Financiën. Langzamer dan gehoopt (en waarop van werknemerszijde was ingezet) maar het begin van het einde is er. Behalve dat door onze inspanningen dit onderwerp op het DGO van ons eigen ministerie uitvoerig wordt besproken, hebben we te horen gekregen dat dit onderwerp nu ook met en bij de andere rijksoverheden en decentrale overheden bespreekbaar wordt gemaakt. Een goede ontwikkeling.

Succesvolle eindejaar ledenwerfactie
In de vorige nieuwsbrief hebben we een ledenwerfactie opgestart. Het doel is duidelijk, we willen graag meer leden hebben. En daarom krijg je als aanbrengend lid een cadeaubon ter waarde van € 25,-. Wij zijn zeer tevreden, want sinds begin november zijn er meerdere tientallen nieuwe leden bijgekomen.

Een hartelijk welkom aan alle nieuwe leden. Wij zijn blij dat jullie er bij zijn!

En voor alle leden, we hebben nog cadeaubonnen beschikbaar, dus aarzel niet en gebruik deze laatste weken om die ene collega die je toch al wou overhalen, om nu echt lid te laten worden.

Kerst- en eindejaarswens
Dit jaar vierden we dat de VHMF 150 jaar bestaat. We staan daarmee in een lange traditie. De feestelijke dag op 2 oktober in Singer Laren was het hoogtepunt van dit bijzondere jaar.

Maar we deden met hulp van jullie, onze leden, nog meer. We maakten een Liber Amicorum, waaraan een aantal leden heeft bijgedragen en waarvan de redactie werd gevormd door leden en ereleden. We hadden een succesvol symposium en een aantal bijzondere regionale bijeenkomsten. En we zijn bezig met een bijdrage voor WFR, als uiting van onze vaktechnische achtergrond!

In 2024 gaan we verder. Want er komt nogal wat op ons af. Veranderingen bij de CMHF, maar, naar aanleiding van de interviews die door bureau Blauw onder onze doelgroep zijn gehouden, ook voor de vereniging. We zetten de traditie op een moderne manier voort.

In een vereniging doe je het samen. Toch is dat ook bijzonder, daarom zijn we blij met de tientallen leden die in meer of mindere mate hun steentje bijdragen. Als bestuur, overigens met twee leden uitgebreid, proberen we dat te stimuleren. We zijn stiekem toch ook trots dat steeds meer leden meedoen. Dank daarvoor!

Ik wens jullie, en allen die jullie lief hebben, goede kerstdagen en een gelukkig en gezond nieuwjaar!

Namens het bestuur van de VHMF

Jurjen Glazenburg
voorzitter

Nieuwsbrief 20231114

Beste leden,

Alweer weer een nieuwsbrief? Klopt. Deze bevat een aantal oproepen, waarvan één met wat haast. Daarom heeft het bestuur besloten deze nieuwsbrief toch op dit moment, snel na de vorige, te versturen.

Beleidsadviezen op belastinggebied: wie schrijft mee?
Het bestuur van de VHMF heeft een verzoek van het WFR ontvangen om een bijdrage te schrijven waarin de belangrijkste beleidsadviezen (maximaal vijf) op belastinggebied voor het nieuwe kabinet van de voor de fiscaliteit worden beschreven, uiteraard met een onderbouwing van deze adviezen. Het stuk mag maximaal 3.000 woorden beslaan en dient medio december te worden ingediend.

De VHMF is, sinds 1873, “Van het vak”. We zouden zo’n bijdrage graag verzorgen. Onder onze leden bevinden zich naar onze overtuiging velen die hier met verstand iets over zouden kunnen en willen zeggen. Wil je mee schrijven met het stuk, ideeën aanleveren of het stuk redigeren of tegenlezen, meld je dan vóór vrijdag 17 november via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Op basis van deze aanmeldingen besluiten we dan of we de vraag om een bijdrage positief beantwoorden.

Leerlijn 'Aan de slag met collega's', A+O Fonds Rijk
Via de CMHF-Overheid ontvingen we de volgende oproep.
Werken voor het Rijk, dat doe je niet alleen! Samen met zo'n 140.000 collega's werk jij aan een beter Nederland. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe werk jij het best samen met je collega's? Vanaf vandaag volg jij daarvoor gratis de nieuwe leerlijn ‘Aan de slag met collega's' op Werken aan jouw toekomst: online! De nieuwe leerlijn van het A+O fonds Rijk bestaat uit 9 modules waarmee jij o.a. leert om beter samen te werken, feedback te geven en effectief te communiceren.
Zie voor meer informatie de website van Werken aan jouw toekomst.

Het nationaal ambtenarencongres
Via CMHF-Overheid ontvingen we ook een “save the date” voor het symposium “nationaal ambtenarencongres” op 14 maart 2024 in Nieuwegein. Hou https://cmhf-overheid.nl/save-the-date-nationaal-ambtenarencongres/ in de gaten.

Input voor de CAO
De CAO is van iedereen. De onderhandelingen voor een nieuwe CAO gaan volgend jaar van start. Heb je ideeën over wat daarin zou moeten worden opgenomen? Wat belangrijk en minder belangrijk is? De CMHF-Overheid vraagt om input voor de onderhandelingen. Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwsbrief 20231110

Beste leden,

We gaan wat bijzonders doen. De VHMF is (ook) een vereniging waarbij het ledenaantal daalt. Gelukkig blijven we wel relatief op peil als je kijkt naar vergelijkbare beroepsverenigingen en komen er zeker nieuwe leden bij.

Maar ook de VHMF heeft meer nieuwe leden nodig; voor nieuwe ideeën en meningsvorming, voor het organiseren van leuke bijeenkomsten en al het andere wat bij ons past.

En om collega’s als lid te werven ben jij de beste ambassadeur!! Dus bij deze de oproep om aan de slag te gaan. En daarbij kun je jezelf een leuk kerstcadeautje geven, want voor elk nieuw lid dat jij aanbrengt, krijg jij een boekenbon ter waarde van € 25.

Voor de nieuwe leden hebben wij contributievrijstelling tot 1 juli 2024 in de aanbieding. Dus inclusief toegang tot ons symposium, de Informatief en alvast stemrecht over de volgende CAO.

De actie loopt tot 1 januari 2024, dus aarzel niet en kom in beweging!

Verder in deze nieuwsbrief vast de datum van de ALV, aandacht voor het Liber Amicorum “Richtige Heffing”, voor de UFE, het Nationaal Ambtenarencongres en een tweetal afdelingsvergaderingen.

Datum volgende ALV en symposium is 18 april 2024 – Save the date
Mocht je ver vooruit plannen, of verantwoordelijk zijn voor de planning van anderen, blokkeer deze datum dan alvast in je agenda.

Liber Amicorum “Richtige heffing” gratis te bestellen – eerste verzending vertraagd
Voor de leden die de jubileumdag op 2 oktober mee konden vieren lag er een exemplaar klaar van het Liber Amicorum. Voor iedereen die niet aanwezig kon zijn is het boek gratis te downloaden van onze site [Klik hier] en eveneens gratis te bestellen via [Klik hier]. Via een bericht op Belastingdienst.Vandaag van 9 november heeft de VHMF het Liber Amicorum tevens ter beschikking gesteld van alle collega’s. maak ze erop attent!

Eerder deze week bleek wel dat door een fout bij onze verzender een groot deel van de bestellingen nog niet is verzonden. Dat zal morgen alsnog gebeuren. Mocht je inmiddels nog een keer het bestelproces hebben doorlopen, dan krijg je waarschijnlijk meerdere exemplaren. Dat is niet erg; zorg dat zo'n extra boek goed terecht komt! Mocht een bestelling op 15 november nog niet door jou zijn ontvangen, laat het dat alsjeblieft weten.

Beter nieuws is dat het Liber Amicorum zijn eerste vermelding in de vakliteratuur heeft gehaald, in een noot onder NJB 2023/2441, een bijdrage van Rens Pieterse, “Kroniek van het belastingrecht”, waarin hij verwijst naar de bijdrage van Peter Kavelaars aan de bundel.

De VHMF en de UFE
In de nieuwsbrief van 7 januari hebben we aandacht besteed aan de UFE, waarbij de VHMF al vele jaren is aangesloten. De UFE, de Union of Finance Personnel in Europe. De UFE is een Europese koepel waarvan vakverenigingen en/of vakbonden lid zijn die zich richten op belastingdienst- en douanemedewerkers. Die verenigingen komen uit de lidstaten van de EU en enkele geassocieerde landen.

De UFE bestaat al 60 jaar en vertegenwoordigt ongeveer 400.000 medewerkers binnen de administraties. Zij vertegenwoordigt onze belangen op Europees niveau. Speerpunten zijn goede beloning en werkomstandigheden, goede en adequate opleiding van medewerkers, uitwisseling van kennis en billijkheid in belastingwetgeving en goede uitvoering van douanewetgeving. Zij praat daarover met Europese instellingen zoals het Europees Parlement en de Europese Commissie.

Sinds september 2022 is ons bestuurslid Rob Roodenrijs Vice-President van de UFE en neemt deel aan de Presidium-vergaderingen. Ook op Europees niveau praten we als VHMF dus mee.

De UFE organiseert regelmatig on-line webinars die iedereen kan bijwonen. Een aantal weken geleden is er nog een webinar geweest over e-Invoicing en de impact op belastingheffing. Wil je dit webinar nog bekijken, dat kan via Youtube.

Heb je interesse om over Europese belasting- of douanezaken mee te praten? Stuur dan een berichtje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het Nationaal Ambtenarencongres 14 maart 2024 - Save-the-date
Zet het alvast in je agenda: het eerste Nationaal Ambtenarencongres 2024 op 14 maart. In het NBC Congrescentrum in Nieuwegein is het thema van die dag: Ruimte voor jou en je vak - Nú aan de slag met sociale veiligheid!

Het Nationaal Ambtenarencongres is mede tot stand gekomen door het A+O fonds Rijk.

Wil je meer weten over CMHF Overheid of het Nationaal Ambtenarencongres?  Volg CMHF Overheid dan op LinkedIn.

Nieuwsbrief 20231010

Beste leden,

Feestelijke dag 150-jarig bestaan

Op 2 oktober heeft de VHMF zijn 150-jarig bestaan met de leden gevierd in Singer Laren. Het was een mooie dag met een interessant programma en na afloop een borrel om elkaar weer eens te spreken. Het bestuur van de VHMF bedankt de Jubileumcommissie voor de organisatie van deze dag!

Tijdens deze dag is ook het Liber Amicorum “Richtige heffing” door erelid Leo Stevens en voorzitter Jurjen Glazenburg overhandigd aan Bas van den Dungen, SG van Financiën – één van de schrijvers. Het is een mooi boek geworden, dat zowel de vereniging als de drie uitvoerende diensten van verschillende zijden belicht. Echt een boek dat je er later nog eens bij pakt. Het bestuur van de VHMF is de schrijvers van het boek grote dank verschuldigd!

Liber Amicorum “Richtige heffing” gratis te bestellen

Voor de leden die de dag mee konden vieren lag er een exemplaar klaar van het Liber Amicorum. Voor iedereen die niet aanwezig kon zijn is het boek gratis te downloaden van onze site [Klik hier] en eveneens gratis te bestellen via [Klik hier]. Via deze laatste pagina is ook het boek “Gezaghebbend heffen, innen en toekennen en controleren” nog te bestellen dat eerder dit jaar verscheen; neem hem mee als je toch bezig bent! Bestel rustig een extra boek voor een collega!

Nieuwsbrief 20230907

Beste leden,

Het is begin september. De meeste collega’s en het grootste deel van het bestuur zijn weer uitgerust terug van vakantie. Tijd voor een nieuwsbrief, met daarin een herinnering voor de feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de VHMF op 2 oktober en aandacht voor de UFE.

Viering 150-jarig bestaan VHMF
Als het goed is heb je recent de Informatief ontvangen. Daarin heb je al kort kunnen lezen over het jubileumfeest op 2 oktober in Singer Laren. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, dus meld je aan via: https://vhmf.belastingdienst-events.nl/

UFE Webinar
De VHMF is lid van de UFE, de Union of Finance Personnel in Europe, zie https://ufe-online.eu/. Ons bestuurslid Rob Roodenrijs is vice president van de UFE. De UFE verenigt een groot aantal vakverenigingen in Europa. Net als de VHMF bespreekt en agendeert de UFE ook vaktechnische zaken. In dat kader organiseert de UFE op 19 september een webinar over “E-Invoicing 2.0” De ondertitel van het webinar luidt “Promoting economic growth and preventing fraud with Real Time Economy”.

Sami Koskinen, Director of Stakeholder Relations, Finnish Tax Administration, zal spreken over het “Real Time Economy Project”. Georg Geberth, Director Global Tax Policy bij Siemens en Chair van de OESO "Tax and Digital Working Group", Business@OECD (BIAC), zal spreken over “Opportunities for better Digitalization for Business”.

Het bestuur van de VHMF roept geïnteresseerde leden op zich aan te melden voor dit webinar. Inschrijven kan via deze link: [https://app.guestoo.de/public/event/4ae729b7-b563-4aeb-85be-08641b1009ec?lang=EN] Als je denkt dat anderen ook geïnteresseerd zijn in dit onderwerp, stuur deze nieuwsbrief dan naar hen door.

Zoals jullie kunnen zien heeft de VHMF ook een Europese component, zeer interessant. We willen dan ook graag de mogelijkheid bieden aan een lid om, samen met het bestuur, dit verder uit te werken. Denk daarbij aan het onderzoeken van de mogelijkheid om een bijeenkomst van alle leden van de UFE in Nederland te organiseren. Wie wil hier aan meewerken?