Nieuwsbrief 20241010

Commissie wetgeving VHMF over Beleidsrichting Direct aanpassen
De Commissie Wetgeving van de VHMF heeft haar licht doen schijnen over het concept wetsvoorstel Direct aanpassen, onder de titel “Direct aanpassen of toch nog even nadenken“. Je vind het stuk hier [link naar .pdf ]

Leergeschiedenissen samen met de RUG
De VHMF begeleidt zogenaamde leergeschiedenissen samen met de RUG. Daarbij houden studenten interviews over een bepaald vantevoren afgesproken onderwerp. De VHMF is op zoek naar enthousiaste begeleiders voor nieuwe leergeschiedenissen. Zo‘n leergeschiedenis geeft hen, maar ook jou, een bijzondere blik op je werk! Meer over de leergeschiedenissen tot nu toe vind je op blz. 26 en verder van Informatief 102 [klik hier] en via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Paul Soomers
secretaris

Nieuwsbrief 20240731

Beste leden,

Het is eind juli. Veel van onze leden zullen genieten van hun welverdiende vakantie. Ook enkele bestuursleden zijn al afgereisd richting zonniger oorden. De laatste Informatief, met daarin een verslag van onze ALV en het symposium van afgelopen april, kan mooi mee in de koffer.
Het bestuur van de VHMF wenst je een goede vakantie!

In deze nieuwsbrief de aankondiging voor de ALV en het symposium van 2025 en een aantal andere zaken.

ALV en symposium 2025: 17 april
De ALV en het symposium van 2025 staan gepland voor 17 april 2025, weer in Utrecht. Save the date!

Enquête VCP over mantelzorgers
Via de CMHF Overheid is de VHMF aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals (VCP). De VCP vertegenwoordigt onze leden onder andere in de Sociaal Economische Raad (SER), de adviesraad voor regering en parlement. Op dit moment werkt de SER aan een advies over mantelzorg. Jouw ervaringen neemt de VCP mee in dit adviestraject.
Zorg jij voor een naaste die langdurig ziek is, een beperking heeft of hulpbehoevend is? Dan ben jij mantelzorger. Vul nu de enquête in [klik hier] en help om de positie van mantelzorgers te verbeteren daar waar dat nodig is.

Professionele ontmoeting de Rechtspraak
Rechtbank Gelderland en Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden organiseren op 11 september een professionele ontmoeting voor ervaren fiscalisten, zie bijlage
Ben je benieuwd naar het werk van belastingrechter en heb je werkervaring en interesse in fiscaal procesrecht? Dan ben je van harte welkom. Aanmelden kan tot en met 27 augustus via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. (zie bijlage)

VHMF-toekomst
Op 16 september is de eerste van een aantal bijeenkomsten waarin het bestuur met de leden in gesprek gaat over de toekomst van de VHMF. We hebben de aanzet al gegeven op de ALV. Nu zijn de leden aan de beurt.
Van 13u00 tm 16u00 in Hotel Oud London in Zeist. Na afloop nemen we samen nog een hapje en een drankje.
Je bent sowieso welkom. Liefst hebben we als je je vooraf aanmeldt: mailtje Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
.

Paul Soomers
secretaris

Nieuwsbrief 20240715

Beste leden,

In deze nieuwsbrief aandacht voor het KPMG-rapport over het voormalig Combiteam Aanpak Facilitators (CAF) en een bericht van CMHF Overheid.

KPMG-rapport CAF-team
Op 27 juni heeft de Staatssecretaris van Financiën het tweede deel van het KPMG-onderzoek naar het voormalig Combiteam Aanpak Facilitators (CAF) aan de Tweede Kamer verzonden. Op basis van het KPMG-onderzoek is de conclusie dat het CAF-team in het politieke en maatschappelijke debat een onevenredig aandeel toegewezen heeft gekregen met betrekking tot de Toeslagenaffaire. Dit was onterecht, zo geeft ook de Staatsecretaris toe.
Nu blijkt dat het CAF team onevenredig de schuld heeft gekregen, geldt dus ook dat de leden van het CAF-team onevenredig de gevolgen hebben ondergaan. Daar past bij dat een werkgever daarover richting de leden van het CAF-team zijn spijt betuigt.

Reactie CMHF Overheid op hoofdlijnenakkoord
Onze vertegenwoordigers van de CMHF Overheid heeft het bestuur van de VHMF gevraagd het bijgaande met de leden te delen: https://cmhf-overheid.nl/zo-ga-je-niet-met-ambtenaren-om/

Namens het bestuur van de VHMF

Paul Soomers
secretaris

Nieuwsbrief 20240619 - Pensioenen

Beste leden,

Transitieplan pensioenen - reacties?

Werkgevers- en werknemersorganisaties, zoals de CMHF, zijn onlangs een concept-transitieplan overeengekomen. Hierin staan regels voor het ABP voor de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel. Het volledige ABP-transitieplan 2024 vind je hier, een samenvatting van het ABP-transitieplan vind je hier. De pensioenspecialist van de CMHF, Jacqueline van Langeraad-Goes, heeft bij de onderhandelingen over het transitieplan de belangen van onze leden verdedigd. Zij heeft daartoe input gekregen van de bij de CMHF aangesloten verenigingen. Het bestuur van de VHMF vertrouwt erop dat hetgeen is voorgelegd het maximaal haalbare is.

De VHMF is erg laat op de hoogte gesteld van het feit dat op 24 juni door de CHMF moet worden besloten of de CMHF al of niet akkoord gaat met het transitieplan. We zullen onze ontevredenheid hierover binnen de CMHF ter sprake brengen.

Pensioenen zijn een moeilijk onderwerp, waarbij veelal een groot aantal zaken is vastgelegd in wetgeving. Het transitieplan is zoals gezegd, tot stand gekomen met input vanuit de CMHF, maar is een uitkomst van onderhandelingen - en daarbij een min of meer voldongen feit: iets anders is er niet.

De bij de CMHF aangesloten verenigingen moeten laten weten of zij akkoord gaan met het transitieplan, danwel zich van stemming onthouden. Het bestuur van de VHMF vraagt je om voor vrijdag 21 juni 2024, 13.00h, te reageren op het transitieplan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Op basis hiervan bepaalt het bestuur van de VHMF zijn standpunt. De ontvangen reacties deelt het bestuur met de CMHF.

Wij vinden het jammer dat het allemaal op zo’n korte termijn moet, maar we willen jullie de beschikbare informatie en de mogelijkheid om te reageren desondanks niet onthouden.

N.B. Het is niet de Wet toekomst pensioenen die hier wordt besproken, maar enkel de nadere invulling, zoals opgenomen in het transitieplan. De Wet is immers al door het parlement aangenomen.

Namens het bestuur van de VHMF

Paul Soomers
secretaris

Nieuwsbrief 20240426

Beste leden

CAO

Onze vertegenwoordigers bij CMHF-Overheid hebben gevraagd om het bericht onder de aandacht te brengen dat het akkoord over de CAO op 24 april is getekend. Over enige tijd is een doorlopende tekst van de CAO beschikbaar. Voor meer informatie [klik hier ]

Boeken VHMF

Het Liber Amicorum dat is verschenen ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de VHMF was een tijdje niet leverbaar. Inmiddels is de tweede (en laatste) druk weer gratis te bestellen via https://ghitc.online/boek-150-jaar.html . Heb je er nog geen, of wil je een collega die nog geen lid is eens laten zien wat onze vereniging (ook) doet, bestel dan een (extra) exemplaar. En bestel gelijk ook een exemplaar van het lezenswaardige boek “Gezaghebbend heffen, innen, toekennen en controleren” dat in samenwerking met de Stichting Beroepseer tot stand kwam en is gebaseerd op ervaringen van collega’s.

Namens het bestuur van de VHMF

Paul Soomers
secretaris